Днес е ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК - първият ден на Страстната седмица. Църквата я нарича Страстна седмица, защото е посветена на възпоменаниe за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - Неговите страдания, кръстна смърт и погребение. В първите дни, сутринта, в храмовете се отслужва Преждеосвящена литургия.

В този ден, 22 април, в митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе отслужена Архиерейска преждеосвящена света литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставр. ик. Мина Минчев,  председател на катедралния храм, свещеник Арсений Каньов, и четирима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

В края на литургията владиката поздрави събралите се в храма християни и ги призова за духовна ревност и бдителност в тези страдалчески дни.

"Лека, спасителна и благодатна седмица!" - пожела еп. Паликарп и преподаде патриаршеското благословение на Българския патриарх Неофит.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2

Текст: Весела Игнатова - mitropolia-sofia.org

Снимки: Весела Игнатова, Александър Ангелов

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60