Печат

Понеделник, 01 Септември 2014

На 19 август в светогорската света обител „Св. вмчк Георги-Зограф” беше постриган нов монах. Доскорошният послушник Камен Михайлов беше доведен под мантия от духовния си старец, игуменът на манастира схиархимандрит Амвросий.

 

Името, което получи монахът е Петър.

 

Въпреки времената на криза в монашеството и особено в БПЦ, Зографският манастир увеличава братството си, а заедно с това и мащабите на своята просветителска дейност. Библиотеката на манастира влезе в ново оборудвано и просторно помещение с отделна камера за обезпаразитяване на старите книгопечатани и ръкописни книги.

 

 

Студенти, специализанти, докторанти и филолози с различни научни степени правят опис на книгите на манастирската библиотека, които според библиотекаря йеродякон Атанасий са повече от 23000. Някои от тях са открити при последните издирвания в различни части на манастира и в келиите под управлението на обителта.

 

Въпреки непреставащите атаки на анонимни хулители и откровени клеветници, Зографският манастир остава флагман в борбата за опазване на православната вяра в чистота.