ХИЛЯДИ СЕ ПОКЛОНИХА НА ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВ. ГЕОРГИ В ХАДЖИДИМОВО


изображения : 1
Четвъртък, 06 Май 2010

Източник: bTV

Манастирът "Св. Георги Победоносец" се намира до град Хаджидимово, който е близо до Гоце Делчев. Днес всички там празнуват и почитат името на Св. Георги Победоносец също така като чудотворец, защото разчитат и на чудото, което неговата свещена икона може да направи. Голяма опашка от богомолци се образува пред чудотворната икона на светеца.

Легендата за манастира разказва, че там се случват чудеса – слепите проглеждат, болните – оздравяват, хромите – прохождат. Затова богомолци всяка година в нощта срещу празника преспиват в манастира. До обяд там са отишли 2200 човека. В Православната църква нощуваха и мюсюлмани от района.

Религиозната служба се води като в Света гора. Ръководи се от Неврокопския митрополит Натанаил. Пее гръцки хор, дошли са свещеници от Едеса.

"Навсякъде Господ върши чудесата. Необходимо от нас е да имаме вярата, да имаме надеждата, защото Господ е казал, че каквото и да поискаме в Негово име, ще го получим. А когато честваме паметта на светиите, които са живели преди нас, те доказват именно това – че Господ чува молитвите и светиите живеят с нашите проблеми и са ни помощници във всяко време. Обаче ние трябва да ги почитаме”, каза Неврокопският митрополит Натанаил.

Гергьовден е най-големият празник за всички от района на Хаджидимово, който е последният български град преди границата с Гърция.
Програмиране и дизайн
от ОЛЕС БИЗ