Печат

На 16 април се навършват 95 години от тежкия атентат, извършен в катедрален храм „Св. Неделя”на този ден през 1925 година.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, на Велики четгвъртък, след св. Василиева литургия бе извършена заупокойна молитва в памет на трагично загиналите.

Мертвеното чинопоследование бе предстоявано Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, пртосингел на Софийска митрополия и храмовото духовенство.

Епископ Поликарп произнесе слово, в което припомни злополучното събитие и призова присъстващите да се помолят за вечно упокоение на загиналите и да бъдат подражатели на доброто и полезното.

"Да ограждаме с любов нашия ближен, да се утвърждаваме в любов един към друг, и  да се насърчавеме към човеколюбие и мир.

Бог да прости всички загинали от този атентат и да ги всели в селенията на праведните!"

+++

На 16 април 1925 г., Велики четвъртък, в църквата „Света Неделя“ е извършен най-тежкият терористичен акт в историята на България. Извършен е от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП). Целта им е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително и цар Борис III, да се предизвика анархия и хаос и така да се създадат благоприятни условия за външна болшевишка инвазия. Затова на 14 април същата година убиват генерал Константин Георгиев - български военен деец и политик /произведен в чин генерал-майор, той е помощник-началник на секция в Щаба на армията, началник на щаба на Пета пехотна Дунавска дивизия (1917) и помощник-началник на Щаба на Действащата армия/. На опелото му в църквата се събира голяма част от политическия и военен елит на страната. В една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата, военните дейци /на БКП/ монтират пакет с експлозив. По време на опелото, отслужвано от Софийския митрополит Стефан - бъдещия български екзарх, атентаторите взривяват експлозива. Първоначално ковчегът на убития генерал е поставен до „подготвената” колона, но след това е преместен по-напред, поради големия брой хора. Така най-видните присъстващи са отдалечени от мястото на взрива. Експлозията събаря главния купол на църквата, затрупвайки вътре множество хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася допълнителни поражения. При атентата загиват около 150 души, други умират по-късно от раните си, и така общият брой на жертвите е 213, а ранените са 500.

Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3-ма депутати и множество граждани. Всички членове на правителството са само леко ранени, а цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Текст и снимки: Весела Игнатова - mitropolia-sofia.org

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК