Печат

На 16 април, Велики четвъртък, Църквата е установила да бъде отслужено специално Последование на 12 -те Евангелия. То разказва за последните земни дни на Христос и Неговите човешки страдания. Текстовете известяват Неговата прощална беседа с апостолите и разкриват отново всички събития до Неговото погребение.

Последованието, което е вплетено в утренята за Велики петък и се отслужва в четвъртък вечерта бе тържествено изпълнено в митрополитския храм „Св. Неделя”.

Евангелските текстове прочетоха Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий - протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Антон Вълчанов, ставр. ик. Христоско Казакин, ик. Кирил Попов, пртойерей Николай Цурев от храмовото духовенство. В богослужбата взеха участие още: йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Песнопенията изпълниха с благоговение д-р Стоян Малинов, към когото се присъединиха митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Юлиян Периклиев.

На благолепното и състрадателно богослужение молитвено участваха множество миряни, които чинно спазваха наложените заради извънредното положение предпазни средства.

Верният Божи народ, изпълнил храма тази вечер, със свещи в ръце и искрена скръб в душата си благоговейно изслуша евангелските текстове, описващи последните часове от земния живот на Спасителя.

Преди да бъде прочетен и седмия откъс от Евангелието от Матей, на определеното в богослужебния ред място, светият Кръст и изображенията на Света Богородица и свети Йоан Богослов, които стоят зад светия Престол, бяха изнесени и поставени в средата на храма с лития, изобразяваща пътя на Иисус Христос към Голгота и разпятието Му.

След  поставянето на Кръста Христов, с вдъхновено пастирско слово към присъстващите се обърна ик. Кирил Попов.

Присъстващите миряни се поклониха благоговейно пред Светото Разпятие, превърнало се в този ден от инструмент за позорна смърт в оръжие на спасението и извор на живот, и укрепени от краткото духовно наставление на еп. Поликарп се отправиха към домовете си, за да се подготвят отново в утрешния ден заедно да съприживеят евангелските събития.

Текст и снимки: Весела Игнатова - mitropolia-sofia.org

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК