На 10 ноември в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, гр. София, бе отслужено опелото на многопочитания столичен свещеник ставрофорен иконом Христоско Казакин.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит опелото бе предстоявано от Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, в съслужение с йеромонах Юстин от Зографския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото свещенство, както и редица духовници от епархията.

Песнопенията на заупокойната служба изпълни смесеният храмов хор, ръководен от протопсалт Георги Миков, а голямо множество опечалени близки, духовни чеда и енориаши бяха изпълнили столичната катедрала.

С пространно слово архимандрит Василий изрази съболезнования към опечалените от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни живота на достойния духовник и сподели: „Скърбим за този, който вече няма да е измежду нас, но отправяме молитва с надежда към Бога Всевишний, че именно Той, нашият Творец ще приведе в Царството си душата на преселилия се вече Негов служител обичния за всички нас о. Тоско… Виждайки тук, в храма  множеството народ, което е дошло да съмолитства с нас, дава  ясен отговор какъв човек бе о. Христоско – човек, който намираше как да достигне до всеки.“

След като дълго време присъстващите си взимаха прошка с упокоилия се духовник, ковчегът с тялото на о. Тоско бе пренесен от свещениците през олтара на храма за последен път, за да се отправи към мястото на погребение в родния му град.

Бог да прости и упокои ставрофорен иконом Христоско Казакин, като всели душата му в селенията на праведниците!

+++

Ставрофорен иконом Христоско Петров Казакин е роден на 12 януари 1943 г. в гр. Батак, в семейството на Петър и Катерина Казакини. Началното и прогимназиалното си образование получава в родния си град, а през 1963 г. завършва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" при гара Черепиш. Шест години по-късно придобива висше образование в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в гр София.

Създва семейство, венчавайки се със Стефка Русева Казакина. Радостта им са две дъщери – Катерина и Петя.

От 1972 до 1980 г Христоско Казакин работи в архива на Св. Синод на БПЦ, като същевременно през последната година е и сътрудник в Църквно-историческия музей, намиращ се в сградата на Духовната академия.

На 21.04.1980 г. е ръкоположен за дякон от Левкийския епископ Партений, а шест дни по-късно и за свещеник. След изминалия стаж отец Христоско бива назначен на енорийско служение в митрополитската катедрала "Св. вмчца Неделя" в столицата.

 През 1982 г. бива изпратен от Св. Синод за енорийски свещеник и представител на Българската православна църква в гр. Лондон, Англия където създава българска църковна общност. Това послушание той изпълнява с радост в продължение на близо 5 години.

След завръщането си в България през 1986 г. отец Христоско отново поема длъжността енорийски духовник в митрополитския храм „Св. Неделя“ и там всеотдайно служи до последния ден от живота си, за което е удостоен с най-високото свещеническо звание "ставрофорен иконом".

Бог удостои със славата и достойнството на свещенството о. Христоско в продължение на 40 г., от които 36 г. той служи в катедралния храм „Св. вмчца Неделя“.

Вечна и блажена да бъде паметта му!
 

Текст и снимки: Пламен Михайлов
ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021