Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Днес, 28 март 2018 г. в столицата на Кралство Холандия - Хага, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний финализира сделката за закупуването на нов храм в града на адрес: "Bakkerstraat" № 57a, Den Haag. Храмът ще се стопанисва и ползва от Българската православна църковна община „Св. Паисий Хилендарски“. Средствата за закупуването на имота са отпуснати от Министерския съвет на Република България.

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,
СКЪПИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,
В деня на Господния Предтеча и Кръстител св. Йоан със свещен трепет и дълбоко вълнение пристигнахме в Богохранимата престолнина на Църквата-майка – Вселенската Константинополска патриаршия и прекрачихме дверите на всебългарската светиня на Златния рог – храма, посветен от нашите приснопаметни предци на първомъченика за Христовата вяра, светия архидякон Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен велелепен вид – достигнат днес, благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите Православни църкви.

На 7 януари с тържествена церемония бе открита реставрираната уникална българска църква "Свети Стефан", построена край брега на Златния рог в Истанбул, известна още като "Желязната църква“. За историческото събитие специално в турската столица се събраха духовната и светската власт на две съседни държави.

От България пристигна лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружен от църковна делегация и българския министър-председател Бойко Борисов, министъра на външните работи Екатерина Захариева и др. български държавници, а от турска страна участие взеха турският президент Реджеп Ердоган и високопоставени представители на Истанбулската голяма община.

От 11 до 13 декември в гр. Богучар във Воронежка област, Русия се състояха големи тържества, посветени на 135-годишнина от рождението на светител Серафим (Соболев), Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец. Специален гост на празничните събития бе Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

На 26 февруари 2016 г. от 18.00 ч. в Киносалона на РКИЦ изкуствоведът и дългогодишен изследовател на творчеството на художника Николай Ростовцев – г-жа Аделина Филева ще изнесе беседа за личността творческото мойсторство на автора. След лекцията ще бъде показан филмът „Николай Ростовцев – живот и творчество“ на режисьора Валентин Гоневски.
Вход свободен

На 3 февруари т.г. дългоочакваното решение за причисляване към сонма на светците на особено почитания у нас владика Серафим изпълни с благодатна радост сърцата на всички вярващи християни. Решението за канонизирането на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев) бе взето единодушно на петото пленарно заседание на Архиерейския събор на Руската православна църква, който се проведе на 2-3 февруари т.г. в храма „Христос Спасител“ в Москва.

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021