Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Петък, 05 Декември 2014

Източник: Православие.Ru

 

При отварянетно на ковчега събралите се можаха да видят нетленното тяло на светителя, което е особено удивително, защото мястото на упокоението на епископ Константин в течение на няколко години е било наводнено, от което облачението и ковчегът са напълно разрушени.

 

На първи декември, понеделник, в Свято-Троицкия манастир в Джорданвил, щат Ню-Йорк, се състоя препогребването на Преосвещения епископ Константин (Есенски), бившия викарий на Източно-Американската епархия на РПЦ, който се престави в Господа на 31 май 1996 г. в манастира „Христос на хълма” в планината Бланко, Тексас, съобщава сайта на Източно-Американската епархия.

 

Всички трудове по организацията на ексхумацията, превоза на нетленното тяло и подготовката за препогребването поеха игуменът архимандрит Лука (Мурянка) и братството на манастира.

 

Ковчегът с тялото на светителя пристигнаха в съборния храм в 13:00 часа и бяха внесени при камбанен звън.

 

 

Преди панихидата митрополит Иларион, който лично е познавал владика Константин, се е обърнал към събралите се с кратко слово, напомняйки жизнения път на светителя. М-т Иларион е отбелязал подвижническата нагласа на душата на светителя, неговата молитвеност и постничество.

 

Без да се отличава с добро здраве владика Константин се е подвизавал усърдно в продължение на целия си живот.

 

Опелото на еп. Константин през 1996 г. е извършил митрополит Иларион, който тогава е бил епископ Манхатънски. Той подчерта, че останките, които присъстващите на препогребването виждат, са такива, каквито са били при погребването им през 1996 г.

 

Когато манастирът в Тексас е бил затворен, Архиерейският Синод е обсъждал нееднократно въпроса за пренасянето на останките на еп. Константин на „по-оживено място”, където се възнася молитва.

 

Епископ Константин е погребан до гроба на Епископа на Буенос-Аирес и на Южна Америка Александър Милеант в манастирското гробище зад олтара на съборния храм „Света Троица”, където са погребани много архиереи на Руската Задгранична Православна Църква, както и братя на манастира. Последният погребан населник на обителта, който е погребан на този участък на манастирското гробище, е сподвижникът и съмолитвеник на приснопаметния митрополит Лавър – архимандрит Флор (Ванко), който се е преставил в Господа на 4 септември 2012 г.

 

 

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021