Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 4 януари т. г. отбелязваме 140 години от Освобождението на София. Градът е освободен от османско иго на 4 януари 1878 г. от руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко.
На днешния ден преди 140 години в храм „Света Неделя”, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града.

И тази година в  празничния ден голямо множество столично духовенство, представители на светската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.

Молитвеното последование бе предстоявано от лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Заедно с него съслужиха Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Филип, представител на Руската църква у нас и десетки предстоятели  на софийски храмове.

Молебенът бе уважен от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Тодор Чобанов - заместник-кмет, г-н Громов - директор на Дома на Москва, общински съветници, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Фондация „Героите на България”, Софийското дружество „Традиция” и др.

В края на последованието патриарх Неофит се обърна към многобройните присъстващи с пастирско слово в което каза:

„Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот. Ето защо в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес.

Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи.“- каза в своето слово Светейшият владика и пожела:

“ Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода! Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи! Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас!“

Когато генералът Гурко влизал в София, заедно с водените от него воини той носел от Русия и една икона, копие на чудотворната икона "Света Богородица – Радост на всички скърбящи”, която дарява на храма. До днес тази икона, поставена в непосредствена близост до северния престол, посреща всеки вярващ, влязъл да потърси утешение и благословение в църквата.

В чест на годишнината тази година  бе изработено уголемено копие на иконата и поставено на хоругва, която за първи път предводи традиционното след молебена литийно шествие.

То започна от църквата „Света Неделя",  премина по софийските централни улици и достигна до паметниците на ген. Гурко, Царя-освободител и Българския опълченец. С кратка заупокойна молитва пред всеки паметник и полагане на цветя и венци бе почетен подвигът на загиналите воини. Шествието бе съпътствано от празничното биене на камбаните на централните софийски храмове.

Пред паметника на Българския опълченец Столичната община бе организирала литературно-музикална програма с участието на вокална формация „Аноним”, в съпровод на медно-духови инструменти и изпълнения на обичани патриотични песни.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021