Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

×

Внимание

JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/svetaned/public_html/images/galeria/28-03-201
×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galeria/28-03-201

Днес, 28 март 2018 г. в столицата на Кралство Холандия - Хага, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний финализира сделката за закупуването на нов храм в града на адрес: "Bakkerstraat" № 57a, Den Haag. Храмът ще се стопанисва и ползва от Българската православна църковна община „Св. Паисий Хилендарски“. Средствата за закупуването на имота са отпуснати от Министерския съвет на Република България.

Митрополит Антоний бе подпомогнат в това богоугодно дело от мотивираните и посветени на делото люде, на които той и всички изказваме дълбока благодарност:

- Негово превъзходителство г-н Румен Александров посланик на РБ в Кралство Нидерландия;

- свещеник Йоан Манев енорийски свещеник в гр. Хага;

- г-жа доц. Д-р Мария Кьосева юридически съветник на Св. Синод;

- г-жа Боряна Петкова магистър по холандско право на университета в гр. Лайден.

Западно- и Средноевропейска епархия планира да извърши сериозен ремонт на новопридобития храм „Св. Архангели Михаил и Гавриил“, така че култовата сграда да бъде устроена според изискванията на православния канон. Действително, от 2000 г. до сега храмът се е използвал от българската църковна община, но бидейки чужда собственост само е бил пригоден за богослужения. След предстоящият ремонт, обаче, ще отговаря на всички канонични изисквания.

Не само православните българи, но и православните християни в Хага и околността – Амстердам, Ротердам, Утрехт ще могат да се черкуват в него. В Холандия има добра развита инфраструктура и пътуването от 30-45 мин. не се смята за пречка или проблем. Гръцката и Руската Църкви имат свои храмове в тези градове, но има голям брой православни гърци, румънци, руснаци, украинци, грузинци, холандци, сърби които поради лични причини или географско удобство биха предпочели да посещават службите в българския храм.

Според статистиката за 2014 г. в Холандия е имало 6000 деца с български произход на възраст 6-18 години, регистрирани в училище, което предполага около 20 000 официално регистрирани българи. За 2018 г тази цифра нараства на 30 000, но това не е реалната цифра, тъй като голяма част от българите пребивават без адресна регистрация. Известно е обаче, че темпото, с което нараства българската имиграция в Кралството е около 2500 души годишно. Според неофициални данни, базиращи се на полицейски данни, в Кралство Нидерландия, под една или друга форма, годишно пребивават над 500 000 души, притежаващи български паспорти. Най-голяма е концентрацията в региона около Хага-Ротердам. 30% от учащите се в Хагския Университет са българи. Това определя един значителен сегмент сред младите хора, които са предимно от български произход и са православни християни.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний има сериозни планове за развитие на енорийския и кутурен живот в Българската православна църковна община „Св. Паисий Хилендарски“ така че тя да се превърне в естествено средище не само на православния християнски живот, но и на културно-просветните инициативи на общостта в новия им молитвен дом "Св. Архангели Михаил и Гавриил", така че да станат сериозен фактор в религиозния живот на Холандия. За пълното постигане на тези планове е нужно сериозните му архипастирски молитви и грижи да бъдат подкрепени молитвено и делово от православното изпълнение в Хага и да се умножават не само членовете на БПЦО, но и делата им на правда и църковност.

Да честитим на митрополит Антоний, на цялата Западно- и Средноевропейска епархия и на всички в Хага и околността новата им придобивка и молитвено да им пожелаем много духовни и материални успехи с небесното покровителство на Свети Паисий Хилендарски и Светите архангели Михаил и Гавриил.

Отдел "Връзки с обществеността" при Св.Синод на БПЦ-БП

{gallery}galeria/28-03-201{/gallery}

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021