Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„И кога стоите на молитва, прощавайте,

ако имате нещо против някого,

та и Небесният ви Отец

да прости вам прегрешенията ви

(Марк 11:25)

 

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Събрани заедно в края на нашата подготовка за встъпването ни в благоприятното време на Поста, когато броени часове ни делят от началото на светата Четиридесетница, преминаваме и през заключителния етап от тази подготовка - благословеното и многожелано от Господа наше взаимно всеопрощение.

ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА, БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ БОГОХРАНИМАТА СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ

 

Отново сме пред спасителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният период в живота на православния християнин, в който, всеки един от нас търси опрощението на своята греховност. Светата Четиридесетница е духовен път, през който ние ще трябва да преобразим помислите си чрез силата на доброто. Това са дните, в които сме призвани да съжителстваме с любовта Христова, да показваме състраданието и обичта си към ближните. Дни различни от всекидневието на света – устрем към Бога и радост по Господа. 

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит бе сред стотиците опечалени, които изпратиха в последния му път „светеца от Байлово“ – дядо Добри. На 15 февруари след заупокойната св. Литургия, водена от енорийския свещеник протойерей Серафим Янев, беше отслужено опело, в което взеха участие Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон, представителят на Руската църква у нас архимандрит Филип Василцев, както и десетки свещенослужители от Софийска епархия. След богослужението в храма, новопреставеният бе погребан в двора на църквата „Св. св. Кирил и Методий" в родното му село Байлово, точно до постройката, в която живя през последните години.

На 4 януари т. г. отбелязваме 140 години от Освобождението на София. Градът е освободен от османско иго на 4 януари 1878 г. от руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко.
На днешния ден преди 140 години в храм „Света Неделя”, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града.

И тази година в  празничния ден голямо множество столично духовенство, представители на светската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
 
ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ЧЕДА НА 
СВЕТАТА НИ ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА,
В трепетно очакване на Христовото Рождество, и тази година се прекланяме пред дивното тайнство на Боговъплъщението и в неизразима радост от величието на Божията любов към нас се подготвяме да посрещнем в сърцата и в домовете си Богомладенеца Христа. Възпяваме и прославяме божественото Му смирение и в радостта си се присъединяваме към ангелския хор, който днес възглася: 
„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука 2:14).
В тази свята нощ на нашето общо очакване на Рождеството по плът на Божия Син отечески поздравяваме всяко вярващо в Христа Спасителя сърце и молитстваме Божият мир и Неговата безмерна любов да бъдат във всеки наш християнски дом, в Родината ни и далеч от нея. Нека радостта от раждащия се днес заради нас и нашето спасение Госпòд да озари всеки от нас и да ни съпътства в тези светли дни, през всички дни от нашия живот, та в благодатно общение с Него неотклонно да следваме нашия християнски път и като се уподобяваме на Христа, на Неговата жертвена любов и божествено съвършенство, да бъдем и ние верни чеда на Небесния наш Отец и достойни наследници на обещаното ни Небесно Царство.

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021