Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 6 ноември се изпълниха 5 години от блажената кончина на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим (29.10.1914 – 06.11.2012). С благословението и молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичната митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ беше отслужена заупокойна св. литургия, възглавена от архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Христоско Казакин, иконом Лазар Георгиев, протойерей Николай Цурев, свещеник Захарий Димитров, софийският митрополитски протодякон Иван Петков, както и дяконите Николай Диреков, Костадин Тренев и Иоан Стефанов. Песнопенията изпълняваше катедралният хор, дирижиран от протопсалт Георги Миков.

В края на св. Литургия архимандрит Василий се обърна към всички събрали се с прочувствено слово, в което припомни живота и делата на обичания от всички патриарх Максим. „Преди 5 години… вестта за кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим опечали цяла България. По всички предели на Родината ни забиха траурно църковните камбани. Тази вест попари всички като есенна слана и целокупният български народ остана без своя духовен глава, без духовния си отец, без този, който в продължение на 41 години предстояваше пред лицето на Бога и Го молеше за поверените му люде – българския православен народ. Обществото разбра, че е осиротяло. Нямаше го този, който излъчваше благост, кротост, въздържание и с леката си усмивка на лицето вдъхваше надежда. Надежда за мир, любов, просперитет – тук на земята, и тази надежда, която е именно устремът за усъвършенстване, за наследяване на Божието Царство…“, се казваше в словото на Негово Високопреподобие. 
Веднага последва панихида за патриарх Максим, предстоявана от софийския протосингел, в съслужение с посочените по-горе отци, към които се присъединиха и архим. Филип Василцев - предстоятел на Руското подворие у нас и представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх у нас, ставр. ик. Мина Минчев – предстоятел на храм „Св. Неделя“, ставр. ик. Кирил Дидов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, свещеник Васил Танев и дякон Деян Коруноски. Молитвено съучастваха и много митрополитски служители, църковнослужители и жители на столицата. Събрани в едно, всички отправяха обща молитва към Господ Иисус Христос, така че Той по великата си милост, да прости прегрешенията на приснопаметния Първоиерах на светата ни Църква и да го настани в Царството Си, където е непрестанна радост и вечно блаженство.
 
Вечна и блажена да пребъде светлата памет на Светейшия приснопаметен патриарх Максим!
 

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021