Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„И кога стоите на молитва, прощавайте,

ако имате нещо против някого,

та и Небесният ви Отец

да прости вам прегрешенията ви

(Марк 11:25)

 

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Събрани заедно в края на нашата подготовка за встъпването ни в благоприятното време на Поста, когато броени часове ни делят от началото на светата Четиридесетница, преминаваме и през заключителния етап от тази подготовка - благословеното и многожелано от Господа наше взаимно всеопрощение.

Нека за всеки от нас то да бъде искрено и осъзнато, очистващо и освобождаващо съвестта и помислите ни от всяка душевна болка. Нека то извира от дълбините на нашите сърца и души, за да ни донесе онази лекота, която дарява истинската прошка. Да се възползваме от този трепетен и вълнуващ християнската ни съвест ден, та очистени от угнетяващия товар на обидата и всяко злопаметство, заедно да поемем и по спасителния път на Великия пост.

Път, който пречиства и обновява, калява и изпитва вярата и волята ни и ни прави още по-силни в нашия всекидневен християнски живот и подвиг. Път, който е скръбен, защото е вървене заедно с нашия Господ към Неговата Голгота, но и който е спасителен, защото в края си е увенчан от дивното и славно Христово Възкресение.

В този благословен ден, в смирение и отеческа обич се обръщам към всеки от вас и към цялата Църква, като измолвам вашата прошка, както и сам всесърдечно ви прощавам, защото такава е Божията воля: „Прощавайте, и простени ще бъдете”(Лука 6:37).

Молитствувам от Бога за всички вас и за светата ни Църква дръзновение, сили и бодър дух в настъпващото за всички ни изпитание. Нека в подвига на поста да ни укрепва нашата завещана от Спасителя вяра, да ни вдъхновява нашата непосрамваща надежда и облечени в чистата и светла дреха на всеопрощаващата любов, която, по думите на свети апостол Павел е „дълготърпелива, пълна с благост, … не завижда, … не дири своето, не се сърди, зло не мисли, … всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява”(1 Кор. 13:4-7).

Водени от този божествен образец на съвършената любов, нека и тази година да изминем пътя на светата и спасителна Четиридесетница, та отново заедно, в края на този път с чисти сърца и светла радост да се поздравим със светлото и всепобедно Христово Възкресение.

Да постим с пост приятен, на Господа благоугоден”.
Да постим с истинския пост, който е „отдалечаване от злото, задържане на езика, успокояване на гнева, отлъчване от похотта, празнодумството, лъжата и клетвопрестъплението…(Стиховна стихира), защото „лишаването от всичко това, както ни учи в тези дни светата Църква е пост истински и благоприятен”.

Божията благодат, Неговият мир, всеопрощаваща любов и неизказана милост да бъдат с всички нас!

Леки и спасителни пости!

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021