Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

Сряда, 19 Ноември 2014

Източник: Православие.Ru

 

 

 

По време на разкопките, недалеч от палестинския град Рамала, археолози са открили мястото на погребението на светия архидякон и първомъченик Стефан, огромна по значението си находка. Това съобщава информационният портал „Линга” (linga.org)

 

Изследванията се ръководят от палестински и израелски учени и се провеждат в околностите на селото Харба-ат-Тайра на два километра от столицата на палестинската автономия. Целите на изследователския проект, който е час от програма на Иерусалимския университет, се съсредоточават върху откриване и възстановяване на историческото наследство. Екипът под ръководството на д-р Салах ал-Худейлия. Е намерила руини от цял църковен комплекс, включващ храм от византийско-омеадския период (661-750) и византийски манастир. По думите на ал-Худейлия находката има изключително значение за целия християнски свят.

 

 

„В една от църквите се натъкнахме на надпис, който свидетелства, че храмът е издигнат в чест на първомъченика и архидякон Стефан, който е погребан тук в тридесет и пета година от нашата ера”, - разказва историкът.

 

Ученият е уверил местните и църковни власти, чиито представители са посетили новооткритите руини, че Университетът, както преди, ще влага всички свои възможни ресурси и енергия за реализация на настоящия проект.

 

„След само пет години всички необходими изследвания ще бъдат завършени, а този паметник ще бъде напълно готов за предаване. Обектът вероятно ще стане място за поклонничество за вярващи от целия свят. По-назад няма да останат и туристите, тъй като Хараба-ат-Тайра служи като жив пример за приемствеността на културите от близкоизточния регион. Тук на едно и също място виждаме наследството на античността, ранните и късните средни векове, елинистичната, византийската и ислямската култура”, казва в заключение археологът.

 

Една четвърт от землището на село Хараба-ат-Тайра, което е известно и като Кафр-Гамля, принадлежи на Йерусалимската Православна Църква, която, както се очаква от експертите, ще направи населеното място пригодно за посещения от поклонници.

 

 

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021