С тържествено вечерно богослужение започна храмовия празник на  столичната митрополитска катедрала „ Св. Неделя“.

В навечерието на празника Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп,викарий на Софийския митрополит  отслужи бдение с литийно шествие и петохлебие в съслужение с протосингела на Софийската св. митрополия архимандрит Василий, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, предстоятеля на храма ставр. ик. Мина Минчев, храмовото духовенство – ставр. ик. Антон Вълчанов,ставр.ик. Христоско Казакин,ик. Кирил Попов и прот. Николай Цурев, столични свещеници и трима дякони.

Негово Преосвещенство еп. Поликарп отслужи петохлебие, което беше раздадено за здраве и спасение по време на службата, а лично владиката помаза всички присъстващи с осветен елей.

В литийното шествие около храма, с иконата на св. Неделя и св. Евангелие се включиха много богомолци, дошли да почетат патрона на митрополитската катедрала. Начело на шествието бяха певците от катедралния хор под диригентството  на д-р Стоян Малинов, преподавател по църковна музика в БФ на СУ, които с великолепното си пеене през цялото бдение допринесоха за празничното и молитвено настроение на вярващите.

В края на службата еп. Поликарп се обърна към вярващите с кратко слово и като преподаде пастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи благопожелания.

Текст и снимки: Весела Игнатова - За повече снимки вижте ТУК!

Видео: Соня Анкова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60