В началото на месец август започна петнадесетдневният Богородичен пост, който мъдро Църквата е установила в средата на лятото, като че ли да напомни на християните за настъпващата нова църковна година (на 1 септември) и така духовно да ги ободри, отрезви и подготви за църковното новолетие.
Според църковнобогослужебния устав, в края на делничните вечерни през Богородичния пост се отслужва Молебен канон към Пресвета Богородица.
По установена вече традиция, в София това умилително църковно-поетично творение започна да се изпълнява съборно - предстоявано от викарния епископ, в съслужение с множество столични духовници и съмолитствано от многоброен богомолен народ.

Църковните песни и умилителните песнопения на Богородичния канон се изпълняват антифоно от духовници (застанали в средата на храма) и от певци, събрани от различни столични храмове.
Църковното изпълнение с молитвен порив многократно повтаря прошението:"Пресвета Богородице, спаси ни" и завършва с коленопреклонна молитва пред иконата на Божията майка.
Първото от тези молебни последования бе изпълнено в митрополитската катедрала “Св. Неделя”, предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно и Средноевропейска митрополия, храмовото духовенство, софийски председатели и свещенослужители.
След чинопоследованието на Молебния канон към вярващите се обърна епископ Поликарп, който произнесе насърчително слово за настоящия духовен пост и подчерта спасителното за всички ни значение на общата ни небесна Майка и най- вече говори за нейното смирение, което трябва да бъде пример, надежда и упование за всички нас.
Следващите части на канона с архиерейски богослужения ще се проведат съгласно програмата на Софийска митрополия, която може да видите тук :

Програма на съборните богослужения – Вечерня с Молебен канон на Света Богородица в Софийска епархия

Още снимки можете да видите тук!


Текст: Весела Игнатова

Апел за дарения

Братя и сестри в Христа!

Поради изчерпване на средствата за ремонт на покрива на храма и реставрация на увредените поради това стенописи, храмовото духовенство и настоятелството на катедрален храм „Св. вмчца Неделя”, ви моли, да участвате според възможностите си в събирането на средства за благоукрасата на Божия дом!

Бог стократно преумножава благодеянията принесени в православния храм!
Божието благословение да е над всички ви, които имате и които нямате възможност да ни подкрепите! Амин!

Приемаме с благодарност дарения в касите на храма, в тетрадката за дарения при свещите в храма, при предстоятеля на храма и на обявената дарителска сметка:
- BG77 UNCR 7000 1514 0239 60