Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА! НАИСТИНА ВЪЗКРЪСНА!

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Празнувайки Светата Пасха, твърдо да пазим, не само в тези светли свещени  дни, но и през всички дни на нашия живот, в ума и сърцата си пасхалната радост за възкресението от мъртвите, защото Христовото възкресение свидетелства и ни учи, че нашият земен живот е само начало, само предверие към вечния, безконечен живот на небесата, в обителите на Великия Бог и Спасител.

Светата Църква ни призовава и ни учи да живеем в този живот в мир, любов, непорочни нрави, във всяко благочестие и чистота, та в деня на нашето възкресение да се възкачим на висотата на небесната слава и да бъдем достойни за вечна радост с възкръсналия наш Бог и Спасител.

Празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушаването на ада, другия живот – вечния, началото и свирейки пеем на Виновния, Единия благословен Бог на нашите отци и препрославен /7-ма песен на канона/.

Приветствуваме вас, боголюбиви чада на Светата Православна Църква, с празника на Светлото Христово Възкресение. Да бъде над всички нас благословението на Възкръсналия от гроба Началник на нашия живот Господ Иисус Христос!

За църковното настоятелство, свещенослужителите и служителите на катедралния ни храм

Ставрофорен. иконом Мина Минчев

“Когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син /Единороден/ в света, та всеки вярващ в Него, да не погине, но да има живот вечен...за да бъде светът спасен чрез Него.

(Гал. 4:4; Иоан 3-16:17)

От векове пребъдващо в лоното на Отца “Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на единороден от Отца” /Иоан 1:14/. Така ни разкрива Божието Слово истинската природа на нашия Господ Иисус Христос – Божият Син, Предвечния Божествен Логос, който с неизяснима любов обикна Своето творение и заради тази любов  непостижимо приклони небесата, та да може в великото тайнство на Боговъплъщението да Се яви в света в образ на раб и в плът човешка. Той се роди от Дева и стана като нас, и страда, и умря за нас на Голготския кръст, “за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението /Гал.4,5/, и да ни даде власт, да станем Божии чада.

Оттогава ние сме чада на два града – земния и небесния. Като граждани на небесния ние въздаваме слава, хвала и благодарение на Твореца на света и Подателя на всичко добро, като прекланяме своите сърца и разум пред Всемогъщия разум, Бащата на всичко съществуващо.

Като граждани на света, ние сме призвани да бъдем малки лъчи на слънцето на правдата и любовта – Христос.Нито една минута от нашия живот да не е преживяна напразно, а да бързаме да творим добро на земята. Църквата Христова благославя, по думите на Своя Учител, всеки добър извор на земна радост: честният труд, братското отношение между хората, съюза на любовта, разумното ползване на земните блага, но над всичко да бъдем носители на духовната светлина за света, за да изпълним всяка правда, пребъдвайки в благочестие и чистота.

Благодарим на всички труженици на Божията нива, които ни подкрепяха в нелекото ни служение и призоваваме всички Вас, нашите обични енориаши, да извървим заедно с нашия Спасител, пътя до Голгота и да бъдем съпричастни и на всеславното Му възкресение – надежда за нашето Спасение.

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021