Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

В ранната утрин на 17 април 2015 г. - Светли Петък, „Живоприемни Източник”, точно в 7:00 часа, група от около 50 поклонници, организирани от Братството „Св. арх. Михаил” при столичния катедрален храм „Света Неделя” потегли от София към Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий” за участие в светата Богослужба.
Клисурския манастир се намира във Видинска епархия (за историята на манастира може да прочетете ТУК!. На ок. 100 м. от манастира се намира аязмо (1870 г.), носещо името „Живоприемен източник”, от което блика лековита вода, идваща от връх Тодорини кукли. По традиция всяка година на този ден, след празничната литургия пред това аязмо се отслужва водосвет за здраве и преуспяване на подвизаващите се в Клисурския манастир, както и на всички поклонници, дошли на празника.

След около два часа път участниците в поклонението стигнаха навреме за тържествената света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Видинския митрополит, архимандрит Антим – протосингел на Видинска епархия, иконом Мина Минчев – председател на Митрополитската катедрала „Света Неделя”, гр. София, иконом Рафаил Георгиев – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, архимандрит Нифонт от Боровишкия манастир, йеромонах Стилиян, свещеник Михаил Станкович, както и дякон Симеон Змейков от митрополитския храм „Света Неделя“, гр. София.
На празничното богослужение присъстваха и духовници от градовете: Берковица, Монтана и Вършец, както и много вярващи християни от околностите и от столицата, дошли да се насладят на манастирското духовно тържество.
Молитвените литургиини последования бяха изпълнени от сестрите монахини при Клисурската света обител. Молитвено участие взеха Нейно Всепреподобие игуменията на светата обител – майка Таисия и сестрите на обителта, които с монашеска ревност и смирение изпълняваха своите послушания, за да може молитвеното тържество да протече в благолепие, духовност и полза за вярващите християни. На празника присъстваха и братята от Чипровската света обител, както и сестрите монахини от Раковишкия манастир.
Проповед за празника и за неговия смисъл и поучение, с благословението на митрополит Дометиан, произнесе архимандрит Антим – духовен надзорник на монахините от манастира. След светата Евхаристия митрополит Дометиан поздрави присъстващите, като благодари на всички, които са взели участие в Богослужението и молитвено са подпомагали служещите. След края на Литургията бе направена лития до параклиса „Живоприемни източник“ под манастира, където бе отслужен празничен водосвет от Белоградчишкия епископ Поликарп. Епископа поръси за здраве и спасение всички вярващи християни.
Поклонниците имаха на разположение цели три свободни часа, за да се полюбуват на природата около манастира и да се подкрепят телесно. Следобед те отпътуваха към намиращия се наблизо град Берковица, където посетиха старинния храм „Рождество Богородично”. Там те бяха радостно посрещнати от отците Йоан и Евгени, които разказаха историята на храма, особеностите около запазения изцяло и в оригинал иконостас и отговориха на въпросите на поклонниците от София. Точно в 16:30 ч. автобусът с поклонници потегли от Берковица и с една спирка на Петрохан точно в 19:00 пристигна в София. Поклонниците бяха леко уморени, но изключително доволни и с поздрава „Христос Воскресе” те се разотидоха, за да се отдадат на заслужена почивка.

Текст: дякон Симеон Змейков
Снимки: Дякон Симеон Змейков и http://vidinskamitropoliya.com

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021