Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

ГОРЕЩ ЗАСТЪПНИК И БЪРЗ ПОМОЩНИК В СКЪРБИТЕ

слово за свещеномъченик Харалампий

                                   
В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри!
Църковната и гражданската история наброяват десет люти гонения срещу християните през първите три столетия на нашата ера. “Ако имах сто уста – пише един църковен писател – пак не бих могъл да разкажа за мъките, на които биваха подлагани християните!” Неизброими са мъчениците за вярата. Само Бог знае техния брой и имената им. Мъчениците са били елитът на християнското общество. Мъченици има от всички съсловия и възрасти. Особено известни станали църковните иерарси, които просияли като мъченици; тях наричаме свещеномъченици. Един от тях е днес честваният свети Харалампий.
Той живял през втория и началото на третия век. Бил епископ на град Магнезия, в областта Тесалия, днешна Гърция.
По онова време римският император Септимий Север подигнал гонение срещу християните.

Епископ Харалампий открито проповядвал вярата в Истинския Бог и се стараел да отвърне езичниците от техните заблуди и от поклонението на идоли. Той казвал:
“Господ Иисус Христос е изпратил апостолите, за да могат всички люде да се вразумят от тяхната света проповед и да вървят неотклонно по пътя на светлината, истината и правдата и да не се покланят на идоли. Трябва да вярваме на думите, които ни указват пътя към вечния живот, а не да се прилепваме към дела, които донасят на душата вечна гибел!”
Езическите власти уловили светия епископ и го изправили на съд.
Свети Харалампий дръзновено изповядал вярата си в Иисуса Христа и изобличил езическия мрак.
Съдията дълго го увещавал да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите. Обаче свети Харалампий решително отказал.
Тогава го подложили на страшни изтезания: стържели тялото му с железни нокти, забивали в него гвоздеи, опалвали го с огън, разбили устата му с камък.
Ала старецът с търпение и мъжество понасял всичко и благодарял на мъчителите си:”Благодаря ви, задето, като измъчвате вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов вечен живот!”
Бог по чудесен начин мигновено изцерил раните по тялото на мъченика.
Виждайки изумителната твърдост на свети Харалампий, неговото изумително търпение  и проявата на Божията сила, множество езичници повярвали в Господа Иисуса Христа и приели християнството.
По заповед на императора свети Харалампий бил осъден на смърт чрез посичане с меч. Завели  светеца на мястото на наказанието. Свети Харалампий вдигнал ръцете си нагоре, насочил погледа си към небето и се помолил за всички хора: да им даде Бог телесно здраве и душевно спасение, да умножи земните им блага и да благослови плодовете на труда им.
“Господи, - казал той, - Ти знаеш, че човеците са плът и кръв; прости им греховете и излей Твоята благодат върху всичко!”
След тази молитва светият старец предал Богу духа си, преди палачът да докосне с меча шията му. Това станало в 202 г. Свети Харалампий бил на 113 години, когато пострадал.
Братя и сестри, св. Харалампий благодарил на мъчителите си, затова че измъчвайки тялото му, обновяват духа му, а ние, когато Бог ни изпрати изпитание под формата на болест, започваме да роптаем, вместо да осъзнаем, че чрез немощта на тялото ни Бог ни приканва да очистим душите си от греховете и да обновим духа си.
Светата Църква тачи свещеномъченик Харалампий като наш горещ застъпник и бърз помощник в скърбите, затова е отредила  молитвата за избавление от всяко зло да отправяме към него: та да ни запази и огради със своите свети молитви от всяка беда и злина.  Нека му се помолим така: Свещеномъчениче Харалампие, помогни ни да осъзнаем прегрешенията си, да принесем пред Бога своето покаяние за тях, да приемаме всяко житейско изпитание, всяка вътрешна и външна несполука като благословен случай и благодатна възможност да умрем за себе си и да влезем в по-пълно общение с нашия Себеотричащ Се страдащ Спасител. Амин.

Протоиерей Йоан Карамихалев

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021