Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПОСЛАНИЕ ПО ПОВОД ПРОСЛАВЯНЕТО В ЛИКА НА СВЕТЦИТЕ НА БОГУЧАРСКИЯ АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ (СОБОЛЕВ) СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ
Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
Винаги в хилядолетната християнска история на нашия благочестив православен народ Бог щедро е изливал над него Своята благодат, провождайки му не само изкусни проповедници на вярата и изрядни свещенослужители, но и прославени Свои светци – съвършени подражатели на завещания ни от Господа Иисуса Христа образец на живот в съвършено следване на Божията свята воля и в оделотворяване на образа и подобието Божии, с които още при сътворението е бил дарен човекът. Та, сътворен по този начин, да може да достига и до съвършенството на Богоуподобяването, като истински образ на Божието „вечно битие” (Прем. Сол. 2:23). Във всяко време и на всяко място тези Божии светци са били избирани от Всевишния и провождани на нас, по-немощните в подвига на вярата – за утеха и укрепване, наставление и насърчение, дръзновение и подражание – верни наши учители и водачи по пътя ни към Царството Божие; както лично на всеки от нас, така и на всички нас заедно – като Църква.

Мъченици и изповедници на вярата, равноапостолни просветители и владетели, преподобни отци и майки, пустинножители и новомъченици – всеки от тях, в своето време и на своето място, са били и остават наши верни образци и спътници по дългия път на нашия благочестив народ и на всеки от нас към Христа и Неговото Царство!
Тази велика Божия милост продължава да се излива над нас и сега, в нашите дни на нечувано духовно объркване и на повсеместна криза на ценностите и идентичността. Криза, която българският народ преживява заедно с целия свят и с цялото човечество. Насред тази криза на духовността и на ориентирите ние виждаме, че Бог отново не ни е забравил, изпращайки ни от Своя небесен чертог нови и нови благодатни застъпници, какъвто е и тържествено прославяният днес у нас светител и Божи угодник: Богучарски архиепископ и Софийски чудотворец Серафим (Соболев).
Православният ни народ отдавна очакваше тази прослава. Отдавна при гроба на светителя Серафим се стичаха хора от близо и далеч – за да изпросят за себе си или за свои близки Божията милост. Да я изпросят именно по неговите светителски молитви, за чиято сила те знаеха и която те познаваха още преди тържествената му прослава и канонизацията. Защото с живота си и с чистотата на вярата си владика Серафим беше придобил благодатта на Светия Дух и беше спечелил своето кътче от Царството Божие и своя дял от непомръкващата Христова светлина, с която сам той приживе огряваше около себе си, бидейки по думите на Спасителя, същински „… град, който стои навръх планина”, и светилник, който „… свети на всички” (Мат. 5:14-15). И защото бе обикнал своето паство. Защото, до съвършенство подражавайки на Господа, го беше възлюбил „докрай” (Иоан 13:1) и не можеше да го остави сиротно подир отминаването си от скръбния ни свят, но бе заръчал на многобройните си чада неизменно да търсят неговата молитвена подкрепа и небесната му закрила.
И ето, че чадата на свети Серафим, Софийски Чудотворец, са живи и днес. Ето че и днес криптата на неговия храм е пълна с богомолен народ, който той – като истински Христов апостол – всекидневно привежда при Господа, свидетелствайки от небесата за истинността на нашата вяра, за великата към всички нас Божия милост и за „венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат” (Иак. 1:12). Приканвайки и нас, – неговите възлюбени чеда в православна България – към живот според тази вяра и към пътя на спасението – към пътя, който единствен води към победата над смъртта и вечен живот. Свидетелствайки още веднъж и за здравите и неразкъсваеми връзки на нашите два православни народа, обединявани от едната и съща вяра и от своята обща надежда, и във взаимна, жертвена любов следващи Господа и Спасителя нашего Иисуса Христа, Който е „същият вчера, и днес, и вовеки” (Евр. 13:8).
„Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението” (Еф. 4:5), които ни обединяват и винаги ще пазят единството на нашите братски народи, поредно доказателство за което са животът и делото, и небесната прослава на незабравимия за православното сърце свети „дядо владика” Серафим. Когото вече цялата Църква Христова ще може да възпява, прославяйки подвига му:
Винаги разпалван от божествена ревност, показал си се като стълб на Православието, възсиял в град София, и с благочестието си мнозина си привел към Христос, добри пастирю: светителю отче Серафиме, моли Христа Бога да се спасят нашите души!” (Тропар, гл. 4).
И още:
Издигнал се на висотата на смиреномъдрието, показал си се учител на благочестието, поборниче за Православието и застъпниче за нуждаещите се, похвалà за монасите и изрядни пàстирю; затова с любов ти зовем: радвай се, Серафиме, Софийски Чудотворче! (Кондак, гл. 4).
Затова са толкова светли и толкова радостни дните на прославата на св. Серафим Соболев. Прослава, извършена заедно и в единомислие от братските Руска и Българска православни църкви, удостоверяваща не само техните собствени верни чада, а и всички въобще православни християни по света в извършилата се на небесата прослава на още един Христов светец, на още един избран съсъд на неоскъдяващата Божия благодат.
Затова, възлюбени, нека всички заедно, с една уста, едно сърце и една душа днес възпеем новопрославения Софийски чудотворец и молитвено да възкликнем: Величаем те, светителю, отче наш Серафиме, и почитаме твоята свята памет, защото ти се молиш за нас на Христа, нашия Бог! (Величание на св. Серафим).
По молитвите на новопрославения Софийски светец иЧчудотворец Серафим Бог да помилва и спаси всички нас! Амин!
Председател на Св. Синод
† НЕОФИТ
Патриарх Български и Митрополит Софийски
Членове на Св. Синод:
† Врачански митрополит КАЛИНИК
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† Видински митрополит ДОМЕТИАН
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ
† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ
† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ
† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН
† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ
† Русенски митрополит НАУМ


***


Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, произнесено след св. Литургия по случай прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, ПКСХП „Св. Алeксандър Невски“, София, 26.02.2016 г.

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„Дивен Бог во святых Своих, Бог Израилев: Той даст силу и державу людем Своим!” (Пс. 67:36)


ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,
ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,
ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,
Прославлението на праведник и причисляването му към лика на светиите е дивна радост за Църквата Христова. Светиите са живо доказателство за това, че светостта е възможна и постижима във всяко време и на всяко място – в пустинята и в стихията на големия град, ако имаш Бога за образец на своя живот и Църквата - за прибежище. Светиите – наши съвременници, са доказателство, че Бог не ни е изоставил, а изпраща своята благодат на ония, които я търсят и правят душите и телата си нейно вместилище; че Бог и днес въздига сред нас боговдъхновени пастири и проповедници, и дръзновени молитвеници за Неговия народ.
Фактът, че паметта за св. Серафим, архиепископ Богучарски, отишъл си от този свят преди 66 г., е жива и днес, че ежедневно пред неговия честен гроб се стича нескончаем поток хора от всички възрасти и социален статус, за да изпросят молитвеното му застъпничество, показва, че в нашият народ вярата в Бога и благодатната Му помощ чрез Неговите светии е жива; че родната ни Българска православна църква здраво стои в Истината и води към спасение своите чеда; доказателство е че духовната традиция в светото Православие е жива и спасяваща до днес.
Както приживе, така и след неговата кончина светителят Серафим е прибежище за изнемогващите и страдащите, на всички които се стичат при светоносния му гроб в Руския храм-подворие и търсят неговото молитвено застъпничество пред Бога.
И днес, когато ставаме свидетели и съучастници в този велик свещен акт на неговата канонизация, ние ликуваме с неземна радост, че в лицето на св. Серафим, архиепископ Богучарски, имаме още един светител, който от небесата благославя своите духовни чеда и всички, които се обръщат към него с молитва и вяра. Приживе той не отстъпи от Истината и не се отклони от Пътя – Христос. Затова Сърцеведецът Бог засвидетелства за неговата праведност, като му даде Дух Светий (Деян. 15:8) и дар на чудотворство. Бог, Който изпитва сърцата и вътрешностите и всекиму въздава според делата му (Откр. 2:23) е удостоил този Свой угодник да се нареди сред членовете на тържествуващата Небесна Църква. И всички ние, братя и сестри, во веки ще имаме в лицето на св. Серафим непосрамващ застъпник пред Божия Престол. А нашите две сестри поместни православни църкви – Руската и Българската, които единодушно и единогласно свидетелстват пред Божия народ за светостта на св. Серафим – Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец ще го имат като жива и неразтрогваема връзка помежду ни, повод за обща молитва и съслужения, и общ небесен застъпник пред Божия престол за нашите два православни народа!
В този празничен за цялото църковно изпълнение ден, със сърца, преизпълнени с благодарност към Бога за Неговите велики милости и щедрости, отдаваме дължимото и на всички Негови чеда и съработници спомогнали всеки в своето звание, този свещен празник да стане факт:
На моят събрат и съслужител Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил; на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква и на Св. Синод на Българската православна църква; на съпредседателите Волоколамски митрополит Иларион и Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и членовете на Смесената комисия на Руската и Българската православна църква, както и на членовете на Комисията по канонизациите при РПЦ; на Негово Високопреподобие архим. Филип и тружениците в Руското подворие в София и на Синодалните служители, които не пожалиха сили и време, за да бъде доведено това богоугодно дело до успешен край.
О, предивни чудотворче, светителю отче Серафиме! Не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Господа нашего Иисуса Христа, на Когото се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги и во-веки веков. Амин!
На многая и благая лета!
~~~

Ответно приветствено слово на Волоколамския митрополит Иларион при поднасяне на Светейшия Български Патриарх Неофит икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец – дар от Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил.

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ!
За мен е особена чест с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил да представлявам Руската православна църква на тържествата за прославяне на Божия угодник, просиял през изминалото столетие и благоговейно почитан в Руската и Българската православни църкви.
Светител Серафим е живял в много трудно време, в епоха, когато Църквата в Русия е била подложена на гонения. И той споделил съдбата на хиляди хора, които са били принудени да напуснат своята Родина, и които са намерили своето пристанище в чужбина. Още като младеж той пристигнал на българската земя, и тук му е било съдено почти 30 години да живее и да прослужи в храма „Св. Николай Чудотворец” и да придобие любовта на изключително много хора, които са се стичали към него като при духовен отец и пастир, като при молитвеник и като при чудотворец.
Още приживе той се прочул с многобройни чудеса. И след това, когато той се преселил при Господа, неговата духовна сила не само че не пресъхнала, а даже се умножила. На неговия гроб идват хора не само от България, но и от най-различни страни, отправят молитви и получават помощ.
И тази канонизация, която се извърши първоначално в Руската православна църква, а сега и в Българската православна църква, е свидетелство за онази дълбока почит, с която се ползва светител Серафим в нашите Църкви. И този многоброен народ от свещенослужители и миряни, които вчера участваха в литийното шествие – всичко това потвърждава думите на Свещеното Писание „във вечна памет ще остане праведникът ” (Пс.111:6).
Аз съм радостен от това, че виждам в храма и млади хора, и деца, радвам се, че има толкова много причастници в храма. Случвало се е да посещавам България многократно. И преди съм участвал в тържествени богослужения с архиереи и свещенослужители, но народът Божий не се причастяваше със Светите Христови Тайни. Няма да скрия, всеки път, когато аз виждах това се смущавах.
Ние в Руската православна църква преживяхме 70 години гонения. За Църквата всичко беше забранено: не можеше да се издават книги, беше забранена благотворителната дейност. Това, което ни оставаше, беше Светата Евхаристия. И именно участието в Евхаристията помогна на вярващите хора да оцелеят в течение на тези дълги 70 години. Затова ние знаем цената на това велико Тайнство. И знаем, че ние, свещенослужителите, не можем да предложим на хората нищо по-голямо и по-добро, отколкото Самия Христос, който сам Себе Си ни предлага в Святото Пречисто Тяло и Своята Честна Кръв.
И светител Серафим, чиято памет днес светло празнуваме, ни напомня за това, че най-главното съкровище в живота на християнина – това е Христос. Той е бил пламенен молитвеник и ревностен служител на Евхаристията. От Светата Евхаристия, от Престола Божий той е получавал вдъхновение. И това вдъхновение той предавал на другите. Аз бих пожелал, светител Серафим винаги да служи като свързващо звено между двете наши Църкви. Нека неговата молитва и небесно предстателство да се разпростре над Българската православна църква и над целия народ на България и да ги запази от всяко зло. И бих искал за спомен от този ден да Ви предам, Ваше Светейшество, от името на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил тази икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.
Светителю отче Серафиме, моли Бога за нас.
___________________
По материали от:
http://podvorie-sofia.bg/bg/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D1%80/
http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/790-podroben-fotoreportazh-ot-patriarsheskata-liturgiya-v-hram-sv-al-nevski-v-denya-na-proslavlenieto-na-sv-serafim-sobolev
http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-bptz/789-podroben-fotoreportazh-ot-proslavlenieto-v-patriarsheskata-katedrala-na-sv-serafim-sobolev
http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=196972
Снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021