Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 19 август Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, съпроводен от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, се срещна в митрополитската катедрала "Св. Неделя" с архимандрит Никанор, игумен на манастира "Св. Троица" в Олимп, с монаси от манастира и водената от тях поклоническа група от Православното общежитийно сестринство "Св. Лидия" от гр. Аспровалта, Северна Гърция. Поклониците бяха посрещнати от председателя на храма ставр. ик. Мина Минчев и храмовото духовенство.

Патриарх Неофит лично познава още от 1989 г. много от поклониците, когато Негово Светейшество е бил протосингел в Софийска митрополия по времето на блаженопочиналия Патриарх Максим. Веднага след политическите промени в нашата страна сестрите от "Св. Лидия" изпратили голямо дарение от книги на български език за православните християни в България. По-възрастните вярващи у нас още помнят и пазят фототипните издания на Новия Завет, "Нашата вяра" на арх. Серафим, "Стремеж към съвършенство" на св. Никодим Светогорец в превод от арх. Климент Рилец, "Духовно огледало"- практическо пособие за енорийските свещеници, което събрал и превел Знеполският епископ Йосиф Диков, и много други книги, отпечатани в солунската печатница "Мелиса" на Православното Християнско братство "Св. Лидия" с паричната помощ на много православни християни и духовници от всички краища на Гърция и от Зографския манастир.
Светейшият Патриарх Неофит отечески поздрави поклониците и при изпятото многолетствие ги благослови. Архимандрит Никанор поднесе на Негово Светейшество паметен подарък и сърдечно благодари от името на монасите и сестрите за осъществената среща и топлия прием. За спомен от срещата поклонниците получиха иконки от епископ Григорий и паметни подаръци от духовенството на храма.

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021