Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

По случай 150-годишнината от рождението на просиялия в святост светогорски монах св. Силуан Атонски, с благословение на Светейшия Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит, празничното бдение с петохлебие в навечерието, водосветът и св. Литургия на 24.09. т.г., в първия посветен у нас храм на светеца, намиращ се в Църногорския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян“, отслужи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Заедно с владиката съслужиха йеромонах Никанор, игумен на манастира, йeромонах Пимен, игумен на Германския манастир "Св. Йоан Рилски", йеромонах Серафим, игумен на Суковския манастир в Сърбия и Бдениедуховници от епархията и страната,  За молитвено участие участие в известните вече и станали традиционни всенощни богослужения дойдоха Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинска митрополия,  игумените на Плачковския, Чипровския, Ресиловския и др. братски манастири, много духовници и вярващи от родината и съсседните страни. Три хора за източно пеене от Гърция, Сърбия и България украсяваха с неземното си пеене богослужението, посветено на св. Силуан.
В тихата нощ молитвено бе изпят акатистът на светеца и прозвуча неговото необикновенно житие, подтикнало към приемане на монашество и изправяне на греховния живот много вярващи по целия свят.

Текст и снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021