Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

На 24 ноември започнаха празничните събития и богослужби, посветени 1100 г. от успението на св. Климент Охридски. По повод годишнината през цялата година в столицата се организират различни събития свързани със българския светец, но колуминацията е денят- 25 ноември, когато Църквата тържествено отбелязва паметта му.  В навечерието на празника по молбана Българската църква в София пристигна за поклонение честната глава на светеца. Тя бе донесена от гръцка църковна делегация начело с митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон.

Мощите на свети Климент Охридски пристигат от гръцкия манастир "Св. Йоан Кръстител", който се намира на няколко километра от град Верия, близо до Солун. Той е древен монашески център известен и почитан както заради светците, живели в него, така и заради мощите на свети Климент Охридски. На българската територия църковната делегация бе посрещната от Невкокопския митрополит Серафим и софийския викарий- Браницки еп. Григорий.
След като пристигнаха в София в следобедните часове, мощите на св. Климент тържествено бяха внесени в обновения параклис на Синодалната палата и посрещнати от митрополити- членове на Св. Синод.
Вечерта, преди началото на празничното бдение в чест на светеца, което по решение на Св. Синод се отслужва в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се състоя литийно шествие с честната глава. В него се включиха софийски семинаристи, студенти в Богословския факултет на Софийския университет, многобройно свещенство и богомолен народ с кръстове и хоругви.
Шествието бе предвождано от синодалните архиереиво главе с Пловдивския митрополит Николай, който отговаря за отбелязване на годишнината.
В притвора на храма Българският патриарх Неофит   посрещна св. мощи и заедно с митрополит Пантелеймон влязоха в храма и започна празничното бдение.
Вечерното последование бе предстоявано от митрополита на Верия, Науса и Кампания,а утринното от архимандрит Герасим, председател на патриаршеската катедрала. По време на цялото богослужение стотици духовници и миряни се поклониха на благодетеля, закрилника и молитвеника пред Бога за българския род.


Справка:
За пръв път в най-новата история на България светинята е донесена у нас през 1992 г. Повторното й идване в страната ни е през 2009 г. по повод новостроящ се храм „Св. Климент Охридски” в Търговище, Варненска и Великопреславска епархия.
Част от мощите на свети Климент Охридски се съхраняват в манастира "Св. Пантелеймон" в гр. Охрид, Македония. В България частици от мощите на светеца се съхраняват в едноименния храм в Пловдив, както и в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Нина Комарова

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021