Новини от България:

Новини от храма "Св. Неделя":

Новини от света:

(Чети-минеи на Св. Димитрий Ростовски)

Той бе родом от източна Сирия. По време на царуването на благочестивия император Маркиан (от 450 до 457 г.) св. Вассиан дойде в Константинопол. Двама знатни мъже - Север и Иоан - му дадоха средства за да построи в Константинопол монастир.

Още през живота си преподобният отец заради своите добродетели бе прославен от Бога с чудотворство. Много хора отиваха при него и с радост слушаха поученията му, отричаха се от света и приемаха монашество. След известно време броят на учениците му достигна до 300 души. В обителта на преподобни Вассиан се подвизаваше дълго време и преподобна Матрона в мъжки образ (паметта и е на 9 ноември). Той избави мнозина от властта на дявола и ги обърна към Бога, изгонваше бесове, лекуваше душевните и телесни недъзи на хората и вършеше безчислени чудеса.
Преподобни Вассиан почина в дълбока старост, в края на V век.

 

www.manastir.narod.ru

Апел за дарения

 
Обични в Господа братя и сестри,
 
Във връзка с належащ спешен ремонт на покрива на Софийския митрополитски катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“ храмовото духовенство и църковното настоятелство се обръщат към всички с просба за подпомагане на ремонта с парични дарения според възможностите Ви - дарения при храмовото духовенство или на обявената дарителска сметка: BG77 UNCR 7000 1514 0239 60.
 
Нека Божието благословение и благодат да бъде над всички Вас!
 
Ставрофорен иконом Николай Георгиев,
Председател на църковното настоятелство на Софийски митрополитски катедрален храм „Света Вмчца Неделя“
 
София 29.11.2021